Het onderbewuste als veilige, wijze Helper

Bijgewerkt: 21 nov 2020

Ons onderbewustzijn is onze drijfkracht voor alles wat we doen, zeggen, denken en voelen. Al onze eerdere ervaringen bevinden zich in deze verzamelplaats, en aangezien we in het leven voortgaan op wat we eerder meemaakten, speelt ons onderbewuste een ontzettend belangrijke rol in ons dagelijks leven.


Het houdt verhalen, gebeurtenissen, herinneringen vast van allerlei aard. Het is zo dat het onderbewuste ook negatief geladen informatie bevat. Deze inhoud drijft met een goede reden niet zomaar naar ons bewuste. Sommige dingen houden we liever (tijdelijk) in een stevig afgesloten doosje, tot het aan de orde is om ernaar te kijken. In dat opzicht functioneert het onderbewuste dus ook als beschermer.


We kunnen bijvoorbeeld veel woede hebben onderdrukt doorheen de jaren. Woede is echter niet noodzakelijk destructief. Het kan een bewaker zijn van respect, een vechter voor rechtvaardigheid of het vuur dat we nodig hebben om inertie om te buigen naar gepaste actie.


Het is een leidraad, een wegwijzer in plaats van iets vreemds waar we liever niet naartoe reizen. Als we ons laten gidsen door ons onderbewuste, zal alles wat onopgelost is op een natuurlijke manier en op een natuurlijk moment naar de oppervlakte komen. Het onderbewuste geeft ons dus ruimte en respecteert ons zoals we zijn.


Dit staat tegenover de angst die vele mensen (onbewust!) hebben voor hun eigen gevoelens, herinneringen en hun binnenwereld in het algemeen. Deze angst is ongegrond, aangezien ons onderbewustzijn een bondgenoot is in plaats van een vijand, bekend terrein in plaats van gevarenzone en beheersbaar in plaats van een of ander ongeleid projectiel.


Dit beseffen alleen al geeft rust en herstelt de balans in onszelf.

De dreiging valt weg en we kunnen onszelf weer beleven als eenheid, met een stevige grond onder onze voeten.